„Nem jó az embernek egyedül”

Forrás: kanizsahir.hu

foto3Pénteken immár tizennegyedik alkalommal kezdődött meg a Kanizsai Esték rendezvénysorozat a Nagykanizsai Református Egyházközség szervezésében.

Az idei nyitó előadásra, amelynek előadója Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke volt, az egyházközség templomában került sor.

Hella Ferenc lelkipásztor köszöntőjét követően Steinbach József közel egy órás előadásában a házasság szentségéről beszélt, pontosabban arról, hogy öt kiemelkedő igén keresztül mit mond a szentírás a házasságról.
Az első kiemelt ószövetségi igében, a teremtéstörténet összegzésben arról hallhattunk, hogy: „Nem jó az embernek egyedül. Szerzek neki segítőtársat, hozzá illőt!”

„Mert valóban nem jó az embernek egyedül! Bár léteznek olyan emberek, akik bizonyos hivatás miatt, vagy egyéb okok miatt azt a kegyelmi ajándékot kapták, hogy egyedül vannak — még sincsenek egyedül —, mert Isten embereket bízott rájuk. Ha ezt a kivételt komolyan vesszük, hogy bizonyos helyzetekben egyedül is lehet teljes életet élni, akkor ez csak erősíti az ige üzenetét. Nem csak arról van szó, hogy az ember társas lény, így szüksége van a másikra, emberi kapcsolatokra, hanem az embernek meg kell találnia — József Attila szavaival élve — „Milliók közül azt az egyetlen egyet, akivel a létét maradéktalanul megoszthatja az Isten színe előtt!” — fűzte a Biblia megállapításához a püspök, majd a társ megtalálásának rendelt idejéről, a házastársról mint Isten ajándékáról beszélt.foto6
„Ha megtörténik e csoda, akkor a férfi elhagyja apját, anyját, ragaszkodik feleségéhez és lesznek ketten egy testté!” — célozta meg véleményével a hallgatóság soraiban jelenlévő szülőket Steinbach József; ezt követően az elengedés fontosságáról beszélt.

Isten ajándékával, a házasság medrében tovább haladva, az Énekek énekén keresztül érkeztünk el a leplezetlen, őszinte házastársi testi kapcsolat meghatározásához. A püspök tabuk nélkül beszélt arról, hogy a házasság Istentől rendelt kötelékében, az ő áldott ajándékával, örömmel és hálaadással kell élni.
Újszövetségi ige segítségül hívásával folytatódott a házasságról szóló gondolatok ismertetése. Máté és Márk evangéliumaiba betekintve Jézusnak a farizeusok provokatív, a házasságot, pontosabban a válást érintő kérdéseire adott válaszaival, azok mélyebb tartalmával ismerkedhettünk meg.
A válás, a váló levél tárgyalása kapcsán hangsúlyt kapott a következő krisztusi idézet: „Amit Isten egybeszerkesztett, azt ember el nem választja!”  A következőkben szó esett az idézet iránti kételyekről, valamint az alaptörvény enyhítésének okairól és körülményeiről.
foto4
Pál apostolnak efézusbeliekhez írt leveléből kiragadott idézetével: „Ti asszonyok engedelmeskedjetek férjeiteknek, és ti férfiak úgy szeressétek feleségeiteket, mint Krisztus az egyházat, aki önmagát adta érette!” Steinbach József elmondta, az idézet nem egy hierarchikus viszonyra utal, hanem arra, hogy a házasságban mindenkinek meghatározott szerepe van. Sajnálatos — tette hozzá —, hogy manapság ezek a szerepek egyre inkább felcserélődnek. Az idézetben az engedelmesség a férfi felelősségét húzza alá, miszerint ő a család feje! A Biblia szerint: aki valaminek a feje, az hatalmas felelősséget visel, ami a családfenntartással, gondoskodással járó kötelesség! Ugyanakkor a nőnek pedig a „fészek melegéről” kell gondoskodnia! Otthon azt a légkört kell megteremtenie, ahova jó hazamenni!

A „szerepkörök” ismertetését követően az egzisztencia és a családban betöltött feladat ütközési pontjairól mint kortünetről beszélt a püspök. A problémakör megoldását a világ mentalitásának megváltoztatásában látta.

Az ötödik, egyben záró ige: „Nem a félelemnek a lelkét adta nekünk az Isten, hanem az erő, a szeretet és a józanság lelkét.” gondolattartalmának magyarázatát hallhattuk. Elmondta, hogy manapság gyakorta hivatkoznak arra, hogy mi tudjuk egymást házassági dokumentációk nélkül is szeretni! Meglátása szerint e kijelentést a félelem motiválja: Félelem egymás maradéktalan felvállalásától! A sikeres és tartalmas házasságban nincs helye félelemnek, hiszen jelen van és végigkíséri az isteni erő, következésképpen ott lesz a szeretet és a józanság is. Ott lesz az a szeretet, ami soha el nem múlik, ami mindent eltűr és mindent elvisel.foto5

Végezetül Steinbach József püspök hálát adott azért, hogy ma már társadalmi kezdeményezések vannak arra, hogy ezeket az örökérvényű isteni értékeket — amely minden egészségesen működő társadalom alapsejtje — élőben és a különböző médiumokon keresztül egyre gyakrabban hirdethetik.

 

Czene Csaba és Lengyák András

Category: Aktualitások
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.
One Response
  1. Köszönöm, hogy olvashattam. Olyan értéket képviselnek, amely elvezet az alázat lépcsőjén át a boldogsághoz, ahol “Ott lesz az a szeretet, ami soha el nem múlik, ami mindent eltűr és mindent elvisel.”

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Powered by Hotel Presidentterme